24 órás vérnyomásmérés, ABPM

24 órás vérnyomásmérés, ABPMHazánkban  a magas vérnyomás betegség, azaz a hypertonia népbetegségnek számít. A fiatalabb korosztályban a férfiak, időseb korban a nők között gyakoribb, elsősorban a menopausa hormonális változásainak, illetve az ekkor kezdődő elhízás következményeként. Az életkor előrehaladtával vérnyomásunk is emelkedik. A genetikai tényezők, elhízás, magas koleszterin, vércukor szint, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód mind rizikófaktorai ennek a kórképnek, mely számos súlyos egyéb megbetegedésért okolható.

A  gyakran fatális kimenetelű vagy jelentős életminőség romlást eredményező szívinfarktus, agyvérzés kialakulásának hátterében is gyakran a nem kezelt magas vérnyomás áll.

A vérnyomásunk nem állandó értéket mutat. A normál életvitelünk mellett is változik a napszaknak, fizikai, pszichés aktivitásunknak, élethelyzeteknek megfelelően. Sport, stressz, időjárás változás, alvás-ébrenlét alatt vérnyomásunk különböző értékeket mutat, mely csak egy bizonyos határ átlépése után tekinthető kórosnak. Mindezeket figyelembe véve az orvosi vizit során egyszer mért vérnyomás érték nem tükrözi a páciens hosszabb időszakra vetített vérnyomását, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy egyes magas vérnyomás betegség típusok nem mutathatóak ki folyamatosan.

A 24 órán keresztül folyamatosan monitorozott vérnyomás mérés /Ambulatory Blood Pressure Monitoring/  segít eldönteni a magas vérnyomás betegség fajtáját, mivel a különböző hypertonia betegségek napszaki jellegzetes értékeket mutatnak, azaz csak egy bizonyos időszakra korlátozódnak.

Létezik éjszakai, vagy az orvosnál mért  fehér köpenyes hypertonia. A magas vérnyomás kezelésében alkalmazott gyógyszerek hatékonysága szintén az ABPM segítségével követhető nyomon. A terápia felállításában, a hatékonyság megítélésében, nyomon követésében, módosításában egyaránt hatékony segítséget nyújt, ha 24 órán keresztül mért vérnyomás eredmények állnak rendelkezésünkre.

Hogyan történik a 24 órás ABPM vérnyomás monitorozás?

A páciens a klinikánkon felhelyezett, egy mobil telefonnál alig nagyobb, az övére csatolt vagy a nyakába akasztott ABPM készüléket kap a rendelőben. Hazamegy, végzi szokásos tevékenységét, dolgozik, alszik, étkezik, miközben a készülék folyamatosan rögzíti vérnyomás értékeit. 24 óra múlva visszajön a klinikára, levesszük a készüléket, a mérési adatokat számítógépre töltjük, majd kiértékeljük. Ha kóros vérnyomás értékeket mértünk, ezt követően tudunk terápiás javaslatot tenni. A magas vérnyomás gyógyszeres kezelésének hatékonyságát szintén az ABPM segítségével követhetjük nyomon, a mért vérnyomás értékek tükrében módosíthatjuk a  terápiát.

Klinikánkon ABPM készülék rendelkezésre áll. A 24 órás vérnyomás mérés sorban állás, várólista nélkül elérhető szolgáltatás.

A mért értékek kiértékelésére, kezelési terv felállítását, szükség esetén  további vizsgálatok elvégzésére, EKG, Holter, szív ultrahang, tapasztalat kardiológus kollégánk áll pácienseink rendelkezésére.

 

Interlab Medical Center

Bejelentkezés: munkanapokon 8-20 óráig: 06-20-264-2199

Cím: 1027 Budapest, Horvát utca 28. fsz. 1. – 85-ös kapucsengő

Térkép >>

Árak >>

 

Főoldal >>