A méhnyak rákmegelőző állapotainak és a méhnyakrák kezelése

A méhnyak rákmegelőző állapotainak és a méhnyakrák kezelése

A méhnyak betegségeinek műtéti kezelése

Amennyiben a nőgyógyászati szűrővizsgálat során kóros cervix cytológiai eredményt kapunk /cytológiai atypia/ vagy a kolposzkópos lelet igazolt kóros hámszövetet /kolposcopos atypia/szövettani mintavétel szükséges a méhnyakból az elváltozás mikroszkópos vizsgálatára.

Itt említem  meg az ún. ”méhszájseb” (erosio, cervicalisatio) kezelésére alkalmazott fagyasztást, krioterápiát, illetve a lézer vaporizációt, amelyek a kiterjedt szövetroncsolás mellett nem adnak szövettani feldolgozásra alkalmas mintát,tehát onkológiailag nem helytálló beavatkozások.

A szövettani mintavételre korábban a klasszikus módszer a hidegkés konizáció volt, mely során altatásban szikével történik a kóros hám kónusz alakú eltávolitása, azaz a konizáció. Előnye, hogy a kimetszés vonalában nincs hőhatás, ezért a metszésvonal/resectios sík szövettani értékelése egyértelmű. Hátránya, hogy több napos kórházi tartózkodást igénylő,roncsoló műtét, mely után a gyermekvállalás sok esetben sikertelen, illetve a letapadó heges méhszáj miatt a menstruációs vér ürülése is nehezített,fájdalmas menstruációs görcsöket /dysmenorrhea/ vagy akár retrográd – a petevezetőkön keresztül a hasüregbe történő-menstruációt eredményezhet. A letapadt heges méhnyak csatornából a későbbiekben nehezített a korrekt cytológiai mintavétel is. Több. európai országban alkalmazzák a punch biopsziát mely során egy keskeny mintavevő eszközzel a kóros területből több pontról vesznek kis szövettani mintát.

A ma használatos modern eljárás az elektro loop (LLETZ Large Loop Excision of the Transformation Zone, LEEP:Loop Electrosurgical Excision Procedure)

Hogyan működik a LLETZ eszköz?

méhnyak - LLETZ eszközEgy 0.2 mm-es wolfram fémszál a vágóeszköz, amely rádiófrekvenciás áram segítségével a sejteket elpárologtatja, sejtvaporizációt hoz létre, miközben a környező szöveteket nem károsítja, így a kimetszés síkja szövettanilag jól vizsgálható és megítélhető, hogy az elváltozás kimetszése az épben történt-e. Mivel az áram vérzést is csillapít, nincs szükség varratok behelyezésére. Az eszköz hőkárosító hatása minimális, a műtéti terület oldalról az ép hám felől behámosodik, hegesedés, torzulás nélkül gyógyul ,nem okozva későbbi komplikációkat. A műtét elvégezhető ambulanter, helyi érzéstelenítésben,vagy rövid altatásban. Ez esetben a műtét után 4 óra kórházi megfigyelés szükséges.Ha a rezekciós síkban kóros hám látható, vagy az értékelése nem egyértelmű, a műtét ismételhető, akár többször is. Ezt rekonizációnak /reloop, reconisatio/nevezzük.

méhnyak - LLETZ eszköz2

méhnyak – LLETZ eszköz2

Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatú invazív méhnyak daganatot igazolt, további kezelés szükséges, melyhez meg kell határozni a daganat kiterjedését azaz stádiumát.

 

 

Némileg leegyszerűsítve a klinikai stádium:

I. stádium: az elváltozás csak a méhszáj felszínére vagy a nyakcsatornába terjed

II stádium:

A: a hüvelyboltozat

B: a parametrium /méhet körülvevő kötőszövet/ belső harmada érintett

III. stádium:

A: a hüvely alsó harmada

B: parametrium a medencefalig érintett

  1. IV. stádium:
  2. IV/A: hólyag vagy végbél érintett
  3. IV/B: távoli áttét

cervix3Két kezelési mód alkalmazható. Viták vannak a radikális  műtéti és a kemo- irradiáció,  azaz kombinált sugárkezelés + kemoterápia között. A gyógyulás a két módszer esetén hasonló,azonban főleg a kezelések késői mellékhatásaiban vannak lényeges különbségek.

A kiterjesztett műtét után az ureterek hegesedése, szűkülete, következményes  vesemedence tágulat, visszatérő húgyúti fertőzés, a vesék károsodását, az idegek műtéti eltávolítása pedig a hólyagürítés vagy a székletürítés zavarát eredményezheti.

A sugárkezelés után sugárhatás okozta hólyag,végbél gyulladás /sugár cystitis, sugár proctitis/, sipolyképződés, a szövetek hegesedése a legfőbb szövődmény.

 

A méhnyakrák II/A  stádiumáig műtéti kezelés alkalmazható – a  radikális abdominális hysterectomia – kiterjesztett méheltávolítás, a kismedencei nyirokcsomók,parametriumok, a méhet körülvevő kötőszövettel együtt./Wertheim Piver III műtét/

II/B stádium esetén szóba jön LEEP Laterally Extended Endopelvic Resection,mely során a medencefalon a vena hypogastrica ágrendszerének eltávolítása egészíti ki a parametrectomiát /Wertheim Piver IV/.

Előrehaladott III/A stádiumtól a  betegek adekvált  kezelése a kemo-irradiáció.

Definitiv /teljes dózisú/ sugárkezelés utáni centrális azaz középvonali kismedencei recidívák esetén szóba jöhet  kismedencei exenteráció elvégzése, mely során a kismedencei szervek teljes eltávolítását végzik. Típusát tekintve supralevátor, infralevátor, mellső /hólyag eltávolítással/, hátsó /végbél eltávolítással és totál/ rectum-hólyag teljes eltávolítással járó típusát alkalmazzák.

Azonban az eredmények, a betegek életminősége, a túlélési statisztikák és nem utolsó sorban a kezelés költségei nem teszik egyértelművé, hogy  a megfelelő választás  a radikális onkológiai sebészet ezen betegek ellátására.

Magyarország is úttörő szerepet vállalt egy a  fertilitás megőrző módszer kidolgozásában (Dr Ungár László és csapata).

Mivel a méhnyakrák a méhtestre és a petefészkekre nagyon ritkán terjed, egy új módszer, a radikális abdominális trachelectomia során a méhnyak és a  parametriumok eltávoításra kerülnek, de a méhtest és a petefészkek nem. A vérellátását megtartott méhtestet a hüvelyre varrják vissza, így lehetőség van terhesség vállalására. Magyarországon is történt sikeres császármetszés trachelectomizált betegnél.

Interlab Medical Center

Általános ultrahang rendelő – vizsgálatok várólista nélkül!

1143 Budapest, Hungária krt. 70. Telefon: 06 20 264 21 99

A klinika előtt ingyenes a parkolás!

Üzenet küldés

 

Főoldal >>