A nyálmirigyek és a nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

A nyálmirigyek és a nyaki lágyrészek ultrahang vizsgálata

A nyálmirigyek ultrahang vizsgálata

Három pár nagy nyálmirigyünk a fültőmirigy (glandula parotis), a nyelvalatti mirigy (glandula sublingualis) és az álkapocs alatti mirigy (glandula submandibularis) jól tapintható és ultrahanggal jól vizsgálható szerveink. Számos kis nyálmirigyünk elszórtan helyezkedik el a szájüregben.

A nyálmirigyek naponta másfél liter nyálat termelnek, mely a szájüregbe ömlik. A nyál részben  védőfunkciót lát el antibakteriális hatása révén, valamint védi a száj nyálkahártyát és a fogzománcot. Másik feladata a beszéddel, emésztéssel (enzimek) összefüggő szerepe.

A nyálmirigyek betegségei:

Akut panaszokat, duzzanatot, fájdalmat a nyálmirigyek vírusos vagy bakteriális gyulladása (sialoadenitis, mumps) vagy a  nyálkő okoz (salivolithum), mely  a nyálmirigy kivezető csövének elzárásával  elfolyási akadályt és fájdalmas nyálmirigy duzzanatot okoz .

Lassan növő, fájdalmatlan nyálmirigy megnagyobbodás, főleg a regionális nyaki nyirokcsomók megnagyobbodásával együtt felveti rosszindulatú daganat gyanúját.

A nyálmirigyek és a regionális nyaki nyirokcsomók ultrahanggal jól láthatóak, a bennük levő kő vagy daganatos elfajulás igazolható. Szükség esetén  a nyálmirigyek daganat gyanús elváltozásaiból ultrahang vezérelt célzott biopszia végezhető a sejtek cytológiai vizsgálatára (UH vezérelt aspyratios cytologia).

 

Mikor érdemes a nyálmirigyek, illetve az egyéb nyaki szervek ultrahang vizsgálatára jelentkezni?

  • a szájüregben érzett vagy tapintott csomó esetén
  • a nyakon tapintott fájdalmas vagy fájdalmatlan csomó, nyirokcsomó esetén
  • a nyálmirigyek fájdalmas vagy fájdalmatlan duzzanata, lázzal, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomóval
  • ismeretlen eredetű szájüregi vérzés esetén, fogászati és gégészeti vizsgálat mellett

 

Interlab Medical Center

Általános ultrahang rendelő – vizsgálatok várólista nélkül!

1143 Budapest, Hungária krt. 70. Telefon: 06 20 264 21 99

A klinika előtt ingyenes a parkolás!

Üzenet küldés

 

Főoldal >>