A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata

Az ultrahang vizsgálat – többek között a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata – az utóbbi évtizedben az egyik legelterjedtebb, legegyszerűbb, legolcsóbb és a páciens számára kockázatmentes (nem jár sugárterheléssel) és fájdalommentes vizsgálati módszer. Bizonytalan diagnózis esetén szövődmény nélkül ismételhető eljárás.

Számos pajzsmirigy betegség diagnosztikájában elsősorban az ultrahang vizsgálat segíti a korrekt kórisme felállítását, valamint az esetek egy részében akár az elváltozás mikroszkópos vizsgálatát (pajzsmirigy célzott, ultrahang vezérelt aspyratios  cytológiai).

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső és a gége előtt elhelyezkedő, lebenyekből álló szervünk. Mivel felszínesen, a nyakon helyezkedik el, jól tapintható, vizsgálható és ultrahangozható. Tömege 24-40 gramm. Idősebb korban csökken a nagysága. A pajzsmirigyet mikroszkopikus méretű tüszők töltik ki, amelyek pajzsmirigy hormont (tireoglobultint) tárolnak. Ezeket a kb. 0,3 mm átmérőjű üregeket igen gazdagon hálózzák be hajszálerek, ezért az egyik legjobb vérellátású szerveink közé sorolhatjuk. Két oldallebenyét  az isthmus köti össze.

A pajzsmirigy működését az agyalapi mirigyben termelődő TSH /pajzsmirigy stimuláló hormon/ irányítja. A pajzsmirigy tüszők fala pajzsmirigy hormonokat:tiroxint és trijód tironint termel,mely hormonok az egész szervezet működésére hatással vannak az anyagcserétől a növekedésen át az idegrendszer egészséges fejlődéséig. Fiatalkorban a tiroxin hiány  súlyos szellemi-testi visszamaradottságot eredményez.Az elhízás, a magas vérnyomás de akár a szabálytalan menstruációs ciklus vagy a meddőség hátterében is gyakran igazolódik valamilyen, pajzsmirigy valamilyen betegsége.

A pajzsmirigy betegségei:

A pajzsmirigy működését akadályozhatja, ha a táplálékkal kevés jód kerül a szervezetbe. Jódhiány esetén fellépő betegség az endémikus golyva, más néven struma.

A pajzsmirigy alulműködése  a hypothyreosis, mely hízás hajhullás, testi- lelki lelassulás depresszió ,bőrszárazság tüneteivel jelentkezhet.

A pajzsmirigy túlműködése a hyperthyreosis. Tünetei a pajzsmirigy megnagyobbodása mely tapintható, esetleg látható elváltozás, emelkedő vérnyomás, szapora szívműködés, a szemek kidülledése, bőr és köröm elváltozások, hajhullás.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálata során a mirigy nagysága, szerkezete, valamit a felfedezett eltérések, struma/golyva mérete szerkezete, a cysták, göbök pontos vizsgálata, célzott tű biopszia révén cytológiai vizsgálata is elvégezhető.

Mivel az ultrahang nem jár sugárterheléssel, szövődmény nélkül ismételhető vizsgálati módszer, mely segítségével nyomon követhetőek a már felfedezett elváltozások szerkezeti vagy méretbeli változásai. A pajzsmirigy ultrahang vizsgálata mellett lehetőség van  a nyaki régió többi szervének, nyaki erek, nyálmirigyek, esetleg kóros nyirokcsomók ultrahang vizsgálatára is.

A tapintással ellentétben a pajzsmirigy ultrahang vizsgálat során a tapintott göb morfológiai, szerkezeti jellemzőit  is vizsgálhatjuk, így korai stádiumban diagnosztizálhatóak az esetleges rosszindulatú elváltozások és időben elkezdhető az adekvát kezelésük.

Amennyiben kóros elváltozás, akár pajzsmirigy rák gyanúja merül fel, a vizsgáló orvos tájékoztatja a beteget a szükséges kiegészítő vizsgálatokról, UH vezérelt tű biopszia, nyaki CT vagy MRI vizsgálat,esetleg izotópos vizsgálat, pajzsmirigy scintigráfia.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálati lelete tartalmazza a pajzsmirigy alaki, nagyságbeli eltéréseinek, a benne lévő göbök, cysták/ciszták nagyságának, szerkezetének elhelyezkedésének a leírását, valamint ha szükséges, javaslatot további vizsgálatok elvégzésére.

Interlab Medical Center

Általános ultrahang rendelő – vizsgálatok várólista nélkül!

1143 Budapest, Hungária krt. 70. Telefon: 06 20 264 21 99

A klinika előtt ingyenes a parkolás!

Üzenet küldés

 

Főoldal >>