Az emlő ultrahang vizsgálata

Az emlő ultrahang vizsgálata

Magyarországon az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége. Évente 7000 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak és több mint 2000 nő hal bele a betegségbe.

A mellrák előfordulása az 50-65 év közötti korosztálynál a leggyakoribb, de a fiatalabbakat is egyre gyakrabban érinti. A magyar női populáció emlőrák kockázata 10 százalék körüli, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki emlőrák.

Egyes típusai örökletesek, BRCA 1-2 génmutációk, családi halmozódás esetén lényegesen nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata /BRCA génmutáció vizsgálata a szájnyálkahártyáról vett kenetből végezhető/. A két gén mutációja együtt a kilencszeresére emeli a mellrák kockázatát.

Az emlőrák kezelése hasonlóan a méhnyakrákhoz annál hatékonyabb, minél korábban kerül felismerésre és kezelésre mely műtét és kombinált kemoterápia és sugárkezelés más néven  kemo-irradiáció.

Korai stádiumú emlődaganat esetében  85 %- os  5 éves túlélés biztosítható, míg előrehaladott áttéteket adó melldaganat esetén ez az arány 15%.

Az emlőrák kezelésében és a gyógyulásban a legfontosabb a korai felismerés.

Ennek elsődleges bástyája a rendszeres önvizsgálat. Amennyiben az emlőben vagy a hónaljárokban csomót, elsősorban fájdalmatlan csomót tapintunk,az emlő bőrén behúzódást, torzulást, sebet vagy a mellbimbó behúzódását, esetleg véres emlőváladék megjelenését tapasztaljuk, mielőbb forduljunk orvoshoz!

Az emlő röntgen vizsgálata, a mammográfia, mint szűrővizsgálat panaszmentes hölgyeknél 40-50  éves között 1-2 évente, 50 év felett évente javasolt.

Az emlő ultrahang vizsgálata bárkinek a rendelkezésére áll. 35 éves kor alatt a mell és a hónaljárok vizsgálatára a legalkalmasabb módszer. Vizsgálható a tejmirigy, a tejcsatorna /ductus, mastopathias csomók és nem utolsó sorban a mellimplantátum is. Mivel a behelyezett emlő implantátum nehezíti az emlő önvizsgálatát, műtét után évente javasolt mellultrahang vizsgálat.  Nem jár sugárterheléssel, kockázatmentes, fájdalommentes. Lehetőséget biztosít a hónaljárok/axilla ultrahang vizsgálatára is, emellett ha gyanús képlet kerül felfedezésre, célzott tűbiopszia is végezhető cytologiai vizsgálathoz. Emlő cysta/ciszta, jóindulatú fibroadenoma, tályog de akár emlőrák vagy daganatos nyirokcsomó áttét is felismerhető az emlő ultrahang vizsgálata során.

A szülés után a gyermekágyi időszakban a lactatio, szoptatás során a begyulladt mellben kialakult tályog, emlő abscessus kimutatására is megfelelő módszer a mell ultrahang vizsgálata.

 

Interlab Medical Center

Ultrahang és nőgyógyászati rendelő – vizsgálatok várólista nélkül!

1143 Budapest, Hungária krt. 70. Telefon: 06 20 264 21 99

A klinika előtt ingyenes a parkolás!

Üzenet küldés

 

Főoldal >>