Az epehólyag laparoszkópos eltávolítása

 

Az epehólyag laparoszkópos eltávolítása, azaz LC-laparoszkópos kolecisztektómia ma már jóval népszerűbb az orvosok körében, mint a nyílt hasi műtét, még ha egy kicsit nagyobb kockázattal is jár. Akinek kórelőzményben több hasi műtét,hashártyagyulladás szerepel az esetleges szövődmények elkerülésére továbbra is a jóval lassabb gyógyulással járó nyílt beavatkozás az ajánlott.

 

Inkább zárt rendszerekben 

Az epehólyag eltávolítása általában epekő vagy epehólyag-gyulladás miatt válhat elengedhetetlenné. Az epehólyag-gyulladás görcsös hasi fájdalommal jár a jobb oldalon, ami a lapockába és a vállba is átsugározhat. Ha a panaszok konzervatív kezelésre nem szünnek,szükségessé válhat az epehólyag eltávolítása. A nyílt műtét helyett ma már leginkább az laproszkópos műtéteket végeznek, amikor a hasfalon ejtett apró metszéseken keresztül történik a műtét. A módszer hatékonyabb és gyorsabb gyógyulással jár.

 

Apró metszések és leszorított erek

Az epehólyag LC-laparoszkópos kolecisztektómiának, első lépése a köldökgyűrű mellett egy centiméter körüli metszésen keresztül a hasüreget szén-dioxiddal töltik fel. Ezzel hoznak létre teret a hasban található szervek között, amik egyébként igen szorosan fekszenek egymás mellett. Ezután egy miniatűr kamerát vezetnek a nyíláson keresztül a hasüregbe, így a szerveket pontosan és folyamatosan meg tudják figyelni. Három másik metszést is ejtenek, ezeken keresztül kerülnek be a műtéthez szükséges eszközök a hasüregbe. A máj felszínén található epehólyagot speciális fogóeszköz, kés vagy lézer segítségével távolítják el. Az epehólyag laparoszkópos eltávolítása során ügyelnek arra, hogy a futó ereket és epevezetékeket nagyon szorosan lekössék mielőtt átvágják azokat.

Élet az epehólyag laparoszkópos eltávolítása után

Közvetlenül az LC-laparoszkópos kolecisztektómia után a folyadékot csak intravénás módon tudják bevinni, de a beteg néhány órával a műtét után már képes egyedül sétálni, de általában csak két nap után mehet haza. Három nap pihenés után az élete visszatérhet a normális kerékvágásba, ha dolgozik, visszamehet a munkahelyére, de emelnie csak két hét után szabad. A szén-dioxidos feltöltés miatt a műtéten átesett beteg eleinte sugárzó fájdalmat tapasztalhat a jobb vállánál, de csak rövid ideig. Mint minden komolyabb beavatkozásnak, sajnos az epehólyag laparoszkópos eltávolításának is lehetnek esetleges komplikációi. A lehetséges szövődmény a belek vagy a hugyhólyag sérülése,műtéti fertőzés, az epe csorgása és az erős vérzés. A betegek mintegy tíz százalékánál nem végezhető el a műtét, rájuk hatványozottan jellemző a szövődményekre való hajlam. Ehelyett a nyílt műtétet kell választani, mert ott kisebb a szövődmények esélye, alig fél százalékos. Ez azonban jóval hosszabb, akár 4-6 hetes végleges gyógyulással is járhat.