Inkább a férfiak betegsége a lágyéksérv

A lágyéksérv (Hernia inguinalis) általában a hasfal izmainak gyengeségének következtében kialakuló betegség, amely során a hasi zsigerek kitüremkednek a meggyengült hasfalon. A betegség alapvetően jóindulatú, de az esetlegesen kialakuló szövődmények miatt minden esetben kezelést igényel.

Kit érint leginkább a lágyéksérv?

A lágyéksérv 25 év feletti korosztályban átlagosan száz emberből két főt érint, ám 50 év felett az előfordulási arány drasztikusan növekszik. Férfiakat gyakrabban érint, mint nőket, náluk állás vagy fizikai munka után a herezacskók felé sugárzó tompa fájdalom jelezheti a betegséget. Lágyéksérv gyermekkorban is előfordulhat, a 14 év alattiak körében 1-3 százalélos gyakorisággal jelentkezik lágyéksérv, így ebben a korcsoportban a leggyakoribb sebészi kezelést igénylő betegségnek tekinthető. Minden esetben műtéti megoldásra van szükség, mivel a kórkép spontán gyógyulást nem mutat, így bármikor bekövetkezhet kizáródás, mely a sérv legveszélyesebb szövődménye. Különleges esetekben, ha a beteg mereven elzárkózik a műtéttől, illetve rossz általános állapota miatt nem lehet operálni, megengedhető a sérvkötő alkalmazása. Használata csak tökéletesen visszahelyezhető sérvek esetén jöhet szóba. A lágyéksérv jellemző tünetei a görcsös hasi fájdalom, ami terhelés, illetve köhögés hatására erősödik. A sérv egy idő után szabad szemmel is látható, pihenés hatására visszahúzódhat.

Megbízható megoldás a műtét

A műtét történhet altatásban, de helyi, gerincvelői vagy gerincközeli érzéstelenítésben is. A klasszikus sérvműtét első szakaszában a sebész – a lágyéktájon ejtett metszés után – kipreparálja a sérvtömlőt, vagyis szétválasztja azt a környező szövetektől. Ha szükséges, megnyitja azt, megvizsgálja a sérvtartalmat: ha összenövéseket talál, oldja azokat, majd a zsigereket visszahelyezi a hasüregbe. Az üres tömlő nyakát öltéssel lezárja, a felesleget eltávolítja. Egyenes lágyéksérvnél nincs szükség a tömlő megnyitására és kimetszésére. A sérvkapu zárása érdekében a kapu felett először a hasizmokat varrja össze a lágyékszalaggal, majd a bőrt. Ennél korszerűbb eljárás az úgynevezett hálóbeültetés, amikor is az izomzat és a szalag közti varrat helyére egy szövetbarát hálót ültet be a sebész. Ezáltal kevésbé feszülnek a szövetek, kisebb a műtét utáni fájdalom, és a jelenlegi ismereteink szerint kisebb a sérv kiújulásának esélye, ami a hagyományos műtéti megoldás esetén mintegy nyolc százalék.

Meddig tart a teljes felépülés?

Műtét után az érzéstelenítés módja szerint szinte azonnal, vagy másnap felkelhet a beteg, ez hasznos a trombózis és légzési szövődmények elkerülése céljából is. Néhány napig célszerű könnyen emészthető, nem puffasztó ételeket kell fogyasztani bő folyadékbevitellel a székrekedés megelőzésére. Összességében 6 hetes fizikai kímélet javasolt, 2-3 hét után azonban már könnyebb mozgás,torna megengedett. Ezt követően fokozatos terhelés szükséges. Fizikai munkával foglalkozók esetén, ez akár 6 hetes táppénzes periódust jelent, szellemi munkavégzők már egy-két hét után munkaképesek.