A kombinált hormonális fogamzásgátló

 

A kombinált fogamzásgátló a terhesség elkerülésére alkalmas, műanyagból készült hüvelygyűrű. Kétféle nemi hormonja egyszerre három hétig váltja ki a hatását felhelyezés után. Ha pontosan alkalmazzák, az egyik leghatékonyabb készítménynek számít a védekezés területén.

 

Tabletta helyett kombinált fogamzásgátlás 

Magyarországon még nem örvend túl nagy népszerűségnek, pedig a világ több táján egyre inkább terjed a kombinált fogamzásgátló. A hüvelygyűrű a felhelyezés után kétféle nemi hormont juttat a nők szervezetébe, etonogesztrelt és az etinilösztradiolt. A kétféle hormon miatt kombinált fogamzásgátlónak is szokták nevezni. A Nuvaring úgy működik, mint egy kombinált tabletta, de napi egy gyógyszer bevétele helyett a gyűrűt három egymást követő hétig alkalmazzák, a menstruációs ciklus egy hetére veszik ki, majd helyeznek fel újat. A népszerűségének legfőbb oka, hogy nem kell emlékezni minden nap a tablettára. A kétféle hormon meggátolja az ovulációt,így kerülhető el a nem kívánt terhesség.

 

Rugalmas és eldobható

 

A kombinált fogamzásgátló rugalmas műanyagból készül, átlátszó és gyakorlatilag színtelen. A külső átmérője mintegy 50 mm , a keresztmetszet pedig négy milliméter. Minden egyes gyűrűt visszazárható alufóliából készült zacskóban tárolnak, ezután kartondobozba helyezik őket, így kerül a gyógyszertárba készítmény. A gyűrűt használat után hagyományos háztartási hulladékkal együtt kell eldobni, de csak miután bekerült a saját, visszazárható tasakjába. Használata természetesen csak a szakorvossal, nőgyógyásszal való pontos egyeztetés után javasolt.

 

Pontosan használandó

Az orvosok egyetértenek abban, hogy az ilyen fajta védekezés kevésbé terheli meg a májat, mint a hagyományos, szájon át szedett tabletták. A  születésszabályozás rendkívül hatékony módjának tekintik, de csak akkor, ha az előírásoknak megfelelően használják. A gyűrűt a ciklus teljes ideje alatt a hüvelyben kell tartatni. Ott felfekszik a hüvelyfalra, ellágyul, folyamatosan adja le a benne lévő hatóanyagot. A gyűrűt a természetes ciklus első és ötödik napja között kell tiszta kézzel felhelyezni, és három hétig ott tartani. Pontosan három hét után, célszerűen ugyanabban az órában eltávolítani, mint amikor felhelyezték. Ha a következő kombinált fogamzásgátló három órát meghaladó késéssel kerül a hüvelybe, akkor azonban jelentősen csökken a hatékonysága.