MEDSERV+ Új vizsgáló módszerek a méhnyak daganatok szűrővizsgálatában!

MEDSERV+  Új vizsgáló módszerek a méhnyak daganatok szűrővizsgálatában!

MEDSERV+

Új vizsgáló módszerek a méhnyak daganatok szűrővizsgálatában!

Magyarországon évente 1000 új invazív méhnyakrák kerül felfedezésre és közel 400 nő hal meg egy olyan  betegségben,amely nagyrészt  felismerhető és gyógyítható a teljes kifejlődése előtt .

A kiterjesztett méhnyak szűrési módszer a MEDSERV+ révén a hagyományos méhnyak kenet mikroszkópos vizsgálata mellett 14 magas kockázatú HPV vírus azonosítása, a HPV 16 és HPV 18 kimutatása cobas 4800 teszttel,valamint  a CINtec PLUS teszt révén a méhnyakrák szűrővizsgálatának pontosságát a többszörösére emeljük. Megerősítik vagy kizárják a méhnyak súlyos hámelváltozásainak jelenlétét, segítséget nyújtanak a bizonytalan cytológiai eredmények elbírálásában. Ezáltal a nem indokolt méhszáj műtétek elkerülhetővé válnak, a cytológia által fel nem fedezett súlyos hámelváltozások, daganatmegelőző állapotok  igazolása pedig az időben elkezdett kezelést biztosítja.

A szomorú statisztikai adatok egyik oka az alacsony átszűrtség, vagyis a széleskörű, megelőzést hangoztató kampányok ellenére sem jár a veszélyeztetett korosztály nőgyógyászati szűrővizsgálatokra. A  jelenleg alkalmazott méhnyak cytológiai vizsgálat – Pap test- alacsony érzékenysége szintén felelőssé tehető a rákmegelőző állapotok 20-30 % -nak fel nem ismeréséért!

Mi ennek az oka?

1. A mintavételben rejlő hibalehetőség. A kenetbe nem kerülnek bele a daganatos burjánzásnak indult sejtek ,ezért a vizsgáló negatívnak fogja értékelni a kenetet. A levétel technikája,a kenet készítése ennek egyaránt oka lehet. Európában ezért javasolják az 1-3 évente ismételni méhnyak szűrést,mérsékelve a hibalehetőséget egy akár 5-10 évig tartó folyamat,a méhnyak sejtjeinek daganatos elfajulásának időbeni diagnosztizálásában.

2. Szakmai értelemben nem vehető kétszer ugyanolyan kenet-nem lépük bele kétszer ugyanabba a folyóba. Vagyis nem tudunk kétszer ugyanonnan,ugyanolyan kenetet produkálni.

3. Az értékelő cytológus szintén hibázhat. Szakembereinkkel szemben a legmagasabb követelményeket támasztjuk,a nemzetközi szinten is elismert képzési,továbbképzési rendszerek ellenére az emberi tényező soha nem zárható ki teljesen.

MEDSERV+ Méhnyakrák-szűrés - új vizsgáló módszerek a méhnyak daganatok szűrővizsgálatában!A cytológiai vizsgálat nem az okokat tárja fel, hanem a már kialakult enyhe, közepes vagy súlyos daganatmegelőző állapotokat vagy daganatos elváltozásokat tárja fel. Mára egyértelművé vált a magas kockázatú HPV-hrHPV /high riskHPV/ és a méhnyakrák közötti közvetlen összefüggés. 95 %-ban a magas kockázatú HPV felelős a méhnyakrákos esetek kialakulásáért.

A cytológiai vizsgálat a HPV vírust nem tudja kimutatni, hanem a fertőzöttség hatására a méhnyak sejtjein kialakult, fénymikroszkóppal látható elváltozások alapján veti fel a HPV fertőzés gyanúját.

Azonban a korábban említett 30 százalékban ezek az elváltozások nem kerülnek diagnosztizálásra.

A fenti problémára egy új méhnyak cytológiai szűrővizsgálat a MEDSERV+ jelent megoldást.

Ez egy három részből álló kombinált szűrővizsgálat, amely a hagyományos méhnyak kenet mellett a cobas®4800 révén 14 magas kockázatú  HPV vírustörzset mutat ki, emellett külön vizsgálja a HPV 16/18 törzseket.

A CINtec PLUS  biomarkerek révén pontosan kimutatja, hogy a méhnyakrák vagy rákmegelőző állapot kialakulásának melyik stádiumban van. Segítségével az ASC esetek száma jelentősen csökken,a HSIL  leletekről leválasztja az ezeket utánzó,de nem súlyos dysplasias folyamatokat. Ennek jelentősége abban rejlik,hogy egyértelműen eldönthető a sebészeti  beavatkozás szükségessége vagy elvetése,elkerülve a felesleges műtéteket , amelyek elsősorban a gyermekvállalás előtt álló nők számára bírnak nagy jelentőséggel.

A vizsgálat igazolja a hrHPV jelenlétét kiszűrve a 30 százaléknyi fokozottan veszélyeztetett beteget, akiknek egyébként negatív a cytológiája. A mintavétel helye,technikája nem befolyásolja az eredmény és mivel DNS teszten alapul,objektív.

A MEDSERV+ részeként végzett hagyományos cytológiai vizsgálat pedig kiszűri azokat a betegeket,akiknél nem a HPV vírusfertőzés áll a méhnyakrák kialakulásának hátterében.

A MEDSERV+ vizsgálat technikája megegyezik a hagyományos cytológiai vizsgálatéval, ezért nem jár kellemetlenséggel.

A MEDSERV+ teszt természetesen nem helyettesíti ,hanem kiegészíti a rendszeres nőgyógyászati vizsgálatot,főleg a kolposzkópos szűrést,ahogy az egyébként maximálisan javasolt HPV elleni védőoltás sem jelet végleges megoldást a HPV és a méhnyakrák elleni küzdelemben.

A MEDSERV+ kiterjesztett méhnyak szűrő teszt rendelőinkben elérhető.

 

Interlab Medical Center

Bejelentkezés: munkanapokon 8-19 óráig: 06-20-264-2199

Cím: 1143 Budapest, Hungária körút 70. (Stadionnál)

Ingyenes parkolással a klinika előtt, 3 perce a 2-es metrótól és az 1-es villamostól!

Térkép >>

Rendelési idők >>

Árak >>

 

 

Főoldal >>