Méhen belüli fogamzásgátlás eszközei

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök (IUD) előnyei, hogy miután megfelelően felhelyezik, gyakorlatilag meg is lehet feledkezni róluk. Nem kell velük naponta foglalkozni, mégis ugyanúgy védenek a nem kívánt terhesség ellen, mint a hagyományos fogamzásgátló eszközök, a hormonális fogamzásgátló gyógyszerek,az óvszer vagy a pesszárium.

 

Spirál: azonnal és hatékonyan

A legismertebb méhen belüli fogamzásgátló eszköz a spirál, amely a felhelyezés után rögtön védelmet nyújt. A tablettákkal szemben nem befolyásolja az anyatej-kiválasztását, nem borítja fel a hormonháztartást. Nem rontja a későbbi fogamzási képességet sem. A spirál általában 35 milliméteres, a váza rugalmas és műanyag, legtöbbször réz, ezüst, arany ötvözetű fémszálat vagy gyűrűt is tartalmaz. Lényegében  egy steril gyulladást okoz a méh üregben, megakadályozza a petesejt beágyazódását, ezáltal a  teherbe esést. Érdemes a ciklus első hetében,vérzés alatt felhelyezni az eszközt, mert a terhesség valószínűsége nagyon alacsony, a méhszáj nyitott, így egyszerű a művelet. Utána nem igényel fokozott gondozást, hónapokra megfeledkezhet a páciens az eszközről.

 

IUD, hurok és hormontartalmú eszközök

 

Az IUD eszközök megbízhatónak, ugyanakkor megfizethetőnek is számítanak. Ha valakinek nem bő a vérzése, akkor a hurok ideális megoldás lehet. Ugyanakkor egyre népszerűbb a hormont is tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszköz. Az orvos a méh üregébe helyezi az eszközt, ez helyben fejti ki a hatást:antiösztrogén hatásával elvékonyítja a méhnyálkahártyát, megakadályozza a petesejt beágyazódását. Emellett a menstruáció idejét,mennyiségét is lényegesen csökkenti. Az anyag fokozatosan szabadul fel, így fejti ki hatását. A méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátló eszköz műanyagból készül és T alakú. Nem csak fogamzásgátlásra,hanem az erős ,menstruáció csökkentésére is alkalmas.

 

 Méhen belüli fogamzásgátló eszközök: előnyök és veszélyek

 

Nagyon ritkán, de megtörténhet, hogy a behelyezésnél, vagy elmozdulás miatt a méh fala sérül, a spirál a hasüregbe,hólyagba perforálódik. Ezért feltétlenül javasolt kórházi,műtői háttér mellett felhelyezni- Ha mégis megtörténik a baj, nem megfelelő ellátás esetén akár súlyos kismedencei fertőzés alakulhat ki. Mivel a spirál jelzőszála a hüvely felől a baktériumoknak lehetőséget ad a méh üregébe jutásra, használatuk alatt gyakrabban fordulhatnak elő méhűri éhfertőzések. Ennek esélye azonban igen kicsi.Javasolt fél évente ultrahang vizsgálattal ellenőrizni a spirál méhen belüli pozícióját. A végeredményt nézve azonban a méhen belüli fogamzásgátló eszközök eredményesebbek, mint a hagyományosak, ezer nő közül mindössze tíz esik teherbe a statisztikák szerint. Az eszköz jó hatással van a menstruációra, kevésbé lesz tőle fájdalmas a vérzés.