Változó kor, menopauza

Változó kor, menopauza

A változó korral, azaz a menopauzával járó tünetek a nők 80 százalékát érinti. Néhányan hetek, hónapok alatt átesnek rajta, de a legtöbben éveken át küzdenek a tünetekkel. A hormonhiány miatt fellépő problémák orvosolhatóak, a nőgyógyász segítségével megtalálható a megfelelő kezelés.

 

Menopauza: a nők 80 százaléka

Az orvosok statisztikái szerint mindössze minden ötödik nő olyan szerencsés, hogy szinte semmit sem érez a menopauzából. Ők leginkább aktív, sportos, egészségesen táplálkozó nők, többek ezért is kiemelten fontos a tudatos életmód mindenki számára. Ha nem is kerülhető el vele a menopauza minden tünete, a lefolyását biztosan megkönnyíti.

 

A menopauza okai

A menopauzát, azaz a változókort a petefészekben található hormonok termelődésének csökkenése okozza. A petefészek hormonjai közül leginkább az ösztrogéné jelentősen lecsökken, a legtöbb nőnél le is áll. Emiatt felborul a hormonháztartás, kibillen az egyensúly.  Ahogy említettük, néhány nő számottevő komplikáció és kellemetlen panasz nélkül lesz túl a menopauzán, másokat rendkívüli módon megviselnek  az akár éveken át tartó kínzó tünetek.

A menopauza tünetei

A menopauza nem minden nőnél jelentkezik egyformán, van, akinél csak néhány panasz, másoknál szinte az összes lehetséges tünet előfordul. Ez sok mindentől függ, minden esetben érdemes nőgyógyászt felkeresni, aki nemcsak a tünetek azonosításában, hanem azok kezelésében is segítséget nyújt.

Tünetek:

  • éjszakai izzadás
  • hőhullámok
  • hangulatváltozás: érzékenység, türelmetlenség
  • alvászavar
  • memória és koncentrációzavar
  • kevesebb energia
  • depresszió, szorongás
  • hízás, vizesedés
  • hüvelyszárazság, libidó csökkenés
  • hólyaghurut

A nőgyógyász szerepe a menopauzánál

Ha a menopauza tünetei megnehezítik a mindennapi életet, mielőbb javasolt felkeresnie nőgyógyászát. Sok nő tévesen azt gondolja, hogy mivel úgyis mindenki átesik a menopauzán, ezért fölösleges a nőgyógyász felkeresése. Ők természetesen tévednek, a szakorvos nélkülözhetetlen ahhoz, hogy enyhüljenek a tünetek. Rendszeres kontrollvizsgálattal az orvos ellenőrzi a változó korban lévő nők egészségét, válaszol felmerülő kérdésekre.

 

A menopauza kezelése

Rendkívül fontos a rostokban gazdag, vitamindús táplálkozás. Az egészséges, aktív életmód nemcsak a kezelésben, a megelőzésben is elengedhetetlen. Léteznek mellékhatásokat nem vagy alig okozó ösztrogén hatású homeopátiás szerek, fitoösztrogének, melyek komolyabb kockázatok nélkül enyhíthetik a panaszokat. Súlyos hormonhiány esetén hormonpótló kezelés szükséges a menopauza tüneteinek kezelésére. Ezt szakorvos felügyelete mellett minél előbb el kell kezdeni, mielőtt a súlyosabb szövődmények jelentkeznének.

Interlab Medical Center

Bejelentkezés: munkanapokon 8-19 óráig: 06-20-264-2199

Cím: 1143 Budapest, Hungária körút 70. (Stadionnál)

Ingyenes parkolással a klinika előtt, 3 perce a 2-es metrótól és az 1-es villamostól!

Térkép >>

Rendelési idők >>

Árak >>

Főoldal >>