A nőgyógyászati vizsgálatról

Nőgyógyászati szűrővizsgálaton minden házaséletet már élő nőnek panaszmentesség esetén is évente javasolt jelentkeznie. A házasélet megkezdése előtt lehetőség van fogamzásgátlási tanácsadásra, valamint a pubertáskori vérzészavarok, menstruációs fájdalom /dysmenorrhoea/ valamint a hormonális rendellenességek kivizsgálására, kezelésére.

Idős korban is feltétlenül szükséges a nőgyógyászati vizsgálat, mivel számos betegség megjelenésének gyakorisága az idősebb korra jellemző. Elsősorban a nőgyógyászati daganatos betegségek, szeméremtesti rák, petefészek daganat, emlő daganat korai diagnózisa és időben elkezdett kezelése lényegesen javítja a gyógyulás esélyét.

A menopauza tüneteinek enyhítése pedig lényeges életminőségbeli javulást hozhat.

 

Mit tartalmaz a nőgyógyászati vizsgálat, milyen kiegészítő diagnosztikai eljárásokra van lehetőség?

Az éves nőgyógyászati szűrés a kórelőzmény gondos feltárásával kezdődik. Mikor volt utoljára szűrővizsgálaton, előző cytológiai eredmény /méhnyak onkológiai szűrése/, volt- e HPV fertőzése, történt- e HPV vizsgálata, előző nőgyógyászati műtétek, betegségek, terhességek kimenetele? Menstruáció jellege, ciklusa, fogamzásgátlás módja?

Ezt követi a fizikális vizsgálat. Ennek során a külső nemi szervek megtekintése, a hüvely feltárása, hüvelyfal, méhszáj vizsgálata, a méhnyak – cervix- cytologia levétele, majd a bimanualis vizsgálat következik, mely során a hüvelyen és a hason keresztül áttapintjuk a kismedencei szerveket.

A nőgyógyászati ultrahang vizsgálat ma már része a nőgyógyászati szűrő vizsgálatnak. Elsősorban hüvelyi ultrahang vizsgálatot végzünk, /vaginalis,transvaginalis ultrahang/, mely során a kismedencei szervek – méh /uterus, petefészkek/ ovarium, petevezetők /salpings/ mérete, szerkezete vizsgálható.

A csak tapintással még nem észlelhető myoma, cysta, petevezető tágulat /hydrosalpings/, kismedencei folyadék, a húgyhólyag szerkezete vaginális ultrahang segítségével látható és nyomon követhető. A vizsgálatot szemben a hasi ultrahanggal üres hólyag mellett végezzük. Amennyiben a hüvelyi ultrahang vizsgálat során nem kapunk tökéletes képet az elváltozásról (pl. nagy cysta, myoma), hasi ultrahang vizsgálatra is sor kerülhet.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat feltétlen részét képezi az emlők és a hónaljak tapintásos vizsgálata, melyet számos klinikán emlő ultrahang vizsgálat is kiegészít.

40 éves kor alatt panaszmentesség esetén illetve inplantatum vagy az emlőben illetve a hónaljban tapintott elváltozás kivizsgálására emlő és axilla ultrahang vizsgálatot végzünk. A vizsgálat eredményétől függ, hogy szükséges-e egyéb emlő vizsgálati képalkotó eljárás /mammographia, CT/ .

A nőgyógyászati szűrésnek nem feltétlenül része, de számos esetben szükségessé válhat egyéb vizsgálat elvégzése is.

 

HPV tipizálás, HPV szűrés!

A HPV /humán papilloma vírus/ több mint száz típusát ismerjük. Alacsony, közepes és magas kockázatú csoportokra osztjuk. Szexuális úton /STD/ és direkt bőrkontaktussal is terjed.

Tüneteket lényegében nem okoz; két típusa, a 6 és 11 serotípus, a genitális szemölcs, Condyloma acuminatum, hegyes függöly kialakulásáért felelős. Ez egy fájdalmatlan szemölcsös elváltozás elsősorban a nemi szerveken, de megjelenhet a bőrön, nyálkahártyákon bárhol, előrehaladott, nem kezelt esetekben a hüvelyben, végbélben is kiterjedt plakkokat képezhet. Kezelése korai stádiumban helyi ecsetelés, nem javuló vagy kiterjedt condylomatosis esetén műtéti eltávolítása javasolt.

Az alacsony kockázatú condyloma kialakulásáért felelős HPV törzseken kívül léteznek magas kockázatú, tünetet nem okozó, fertőző HPV vírusok is. Amennyiben a méhnyak cytologiai vizsgálata felveti a HPV vírus fertőzés lehetőségét /acytologiai leleten HPV gyanú/ vagy a páciens szexuális életvitele szükségessé teszi, HPV tipizálást végezhetünk. Ennek során a HPV vírus jelenlétére és típusára is fény derül. A HPV vírusfertőzésre gyógyszeres kezelés nincs, mindig együtt kell értékelni a vizsgálati eredményt a cytológiai eredménnyel, mely a nőgyógyász szakorvos feladata.

További vizsgálat a Chlamydia trachomatis szűrése, mely szintén panaszt nem okozó, de tartós jelenléte a meddőséget kialakulásának egyik oka lehet. Időben és célzottan elkezdett terápia esetén tünetmentesen gyógyítható.

További vizsgálatok a hüvely kenet mikroszkópos vizsgálata illetve a jelenlévő baktériumok, gombák, Candida, valamint a nemi betegséget okozó kórokozók mikrobiológiai vizsgálata a hüvelyváladék tenyésztése során.

Mindezen vizsgálatok elvégzésére klinikánkon lehetőség van, a leleteket szakorvosaink értékelik és meghatározzák a szükséges kezelést Pácienseink részére.

 

Dr. Binó Brúnó szülész-nőgyógyász

Dr Binó Brúnó
szülész-nőgyógyász szakorvos

 

Interlab Medical Center – nőgyógyászati magánrendelés

Bejelentkezés: munkanapokon 8-19 óráig: 06-20-264-2199

Rendelési idő: hétfőn 14-19 és szerdán 8-13 óráig

Cím: 1143 Budapest, Hungária körút 70. (Stadionnál)

Ingyenes parkolással a klinika előtt, 3 perce a 2-es metrótól és az 1-es villamostól!

Térkép >>

 

Főoldal >>