PMS, premenstruációs szindróma

PMS, premenstruációs szindróma

A pontos okát nem ismerjük premenstruációs szindróma kialakulásának, de számos tényező vezethet a legtöbb nőt érintő problémáknak. A 150 féle panasszal járó tünetegyüttes nehezen gyógyítható, de kezelésére mindenképpen szükség van, különben súlyos lelki és fizikai tünetekhez vezethet.

A menstruációt megelőző negatív tüneteket premenstruációs szindrómának (PMS) nevezi az orvostudomány. A nők mintegy 80 százalékát érintő problémáról van szó, akik gyakran tapasztalnak lelki és teszti panaszokat, melyekből mára már 150 fajtát azonosítottak. Ezek a panaszok az esetek közel felében súlyosaknak számítanak, amik rossz hatással vannak a nők életminőségére, kimutatható százalékban munkaképtelenséghez is vezethetnek. Leginkább alhasi fájdalom, pszichés tünetek, depresszió, alvászavar, haspuffadás, émelygés, gyomorfájás, ízületi panaszok, koncentrációs készség romlása jelentkezik a premenstruációs szindrómában.

 

A PMS jellemző okai

A premenstruációs szindróma okai a mai napig sem ismertek teljesen a szakemberek előtt. Abban biztosak, hogy nem egyetlen kórok játszik szerepet a kialakulásában, összetett, bonyolult problémáról van szó. A genetika, a hormonok, a viselkedés és a táplálkozási szokások is szerepet játszanak benne, de hogy pontosan mekkora mértékben, azt nem lehet tudni. Jelzés értékű lehet a vér alacsony cukorszintje is, ez gyakran előhírnöke a PMS-szindróma kialakulásának.

 

A szindróma felismerése

A PMS pontos felismerése rendkívül bonyolult más betegségekre is jellemző, nehezen szétválasztható tünetek miatt. Ha a panaszok a menstruáció közeledtével erősödnek, majd a havi vérzés jelentkezésével megszűnnek, nagy valószínűséggel premenstruációs szindróma beszélhetünk. Célszerű több hónapi megfigyelni a panaszokat és naplót vezetni róla. Ha ezek csak s csak ritkán észlelhetők, valószínűleg nem PMS-ről van szó.

A leggyakoribb tünetek:

  • Hangulat: ingerlékenység, hangulatváltozások, depresszió
  • Vegetatív problémák: erős szívdobogás-érzés, verejtékezés.
  • Só- és vízvisszatartás: puffadás, elhízás, vizelet-elválasztási gondok
  • Mentális problémák: csökkent koncentrációkészség, határozatlanság
  • Erős fájdalmak: fejfájás, ízületi fájdalmak
  • Idegrendszeri problémák: álmatlanság, étvágytalanság, mozgás és beszédkényszer, libidó csökkenése, szédülés
  • Gyomorpanaszok: hányinger, hasmenés.

A premenstruációs szindróma kezelése

Általános, mindenkire érvényes recept nem létezik a premenstruációs szindróma kezelésére, minden esetben a nőgyógyásszal való konzultáció hozhat csak eredményt. Az mindenesetre biztos, hogy a rendszeres testmozgás hormonális változásokat idéz elő, ez hatással lehet a menstruációra is, enyhítheti a szindróma tünetit. Ráadásul, aki sokat mozog, annál jóval kisebb a depresszió kialakulásának esélye. Segíthet a táplálkozási szokások megváltoztatása, a sok tea, a B6 vitamin és a több szénhidrát fogyasztása. Csökkenteni kell a környezeti stresszt és a nőgyógyász mellett pszichiátert is érdemes lehet felkeresni. Ha ezek nem járnak eredménnyel, a szakorvos felügyelete mellett gyógyszeres kezelésre lehet szükség.

Interlab Medical Center

Bejelentkezés: munkanapokon 8-19 óráig: 06-20-264-2199

Cím: 1143 Budapest, Hungária körút 70. (Stadionnál)

Ingyenes parkolással a klinika előtt, 3 perce a 2-es metrótól és az 1-es villamostól!

Térkép >>

Rendelési idők >>

Árak >>

 

 

Főoldal >>